Wednesday, July 6, 2011

Πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση


Διαβάστε το άρθρο μου για την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

5 comments:

Yannis Zabetakis said...

ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου, Εύα, αλλά δυστυχώς μάλλον απέχουν αρκετά μίλια από την πραγματικότητα! αν δεχθούμε ότι ένα ανεξάρτητο/αυτόνομο ΑΕΙ είναι το ζητούμενο...τότε γιατί δεν μας αφήνουν ελεύθερους και ανεξάρτητους? ακόμα και τότε, θα είμαστε καλύτερα από αυτό που πάει να γίνει τώρα.!
Σου θυμίζω πως στην Αγγλία, τα ΑΕΙ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΑ να προσδιορίζουν αριθμό φοιτητών, δίδακτρα αλλά και το κόστος της εστίας... εδώ δεν έχουμε την παραμικρή ελευθερία...και η Κυβέρνηση θέλει να μας ελέγχει ακόμα περισσότερο...σε ποια χώρα του κόσμο ισχύουν αυτά? σε καμιά πολιτισμένη! γι'αυτά μάλλον έπρεπε να γράψεις στο protagon...και όχι να παίρνεις το μέρος μιας κυβέρνησης που έχει υποδουλώσει την χώρα για 1-2 γενιές...

Υ.Γ. απορία : χωρίς διάλογο και συναίνεση, πώς μπορείς να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή? και αυτή η αλλαγή θα είναι προς ΑΕΙ για την Κοινωνία του Όλου ή για μια κοινωνία των μερικών ?

Eva Stamou said...

Καλησπέρα Γιάννη,
περίεργο που θεωρείς ότι το θέμα είναι κομματικό κι ότι όποιος επιθυμεί βελτίωση των ΑΕΙ υποστηρίζει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Όσον αφορά το δικό μου άρθρο, δεν θα άφηνα ποτέ κομματικά παιχνίδια να επηρεάσουν την κρίση μου για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Τι ακριβώς από όσα εγώ αναφέρω είναι αυτό που απέχει μίλια από την πραγματικότητα; Οι καθηγητές που χωρίς διδακτορικό διδάσκουν μεταπτυχιακούς; Το σύστημα του ‘πακέτου σημειώσεων’ και ξεπερασμένων συγγραμμάτων; Οι ‘αιώνιοι φοιτητές’; Οι εξευτελιστικοί μισθοί των καθηγητών; Το πώς οι κομματικές ισορροπίες αποφασίζουν τα πάντα σε διοικητικό επίπεδο; Ο φόβος της αξιολόγησης από Πρυτάνεις που δεν έχουν ούτεμία σοβαρή δημοσίευση; Το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές με διεθνείς δημοσιεύσεις και πρέπει να επιβιώνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το απαράδεκτο σύστημα; Τι απ’ όλα αυτά σε χαλάει αν αλλάξει; Μακάρι να υπάρξει απόλυτη αυτονομία των ΑΕΙ όπως στη Βρετανία - αλλά μακάρι να διορίζονται και να προάγονται άνθρωποι με αυστηρά ακαδημαϊκά και ερευνητικά κριτήρια.
Ας μην αφήνουμε την δικαιολογημένη κριτική μας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, να ακυρώνει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης των κακώς κειμένων.

Yannis Zabetakis said...

καλημέρα Εύα, ας τα πιάσουμε ένα ένα. (και για την οικονομία της συζήτησης ας έχουμε ως "πρότυπο" την Αγγλία).

συγγράμματα - βιβλιοθήκες.

το να καταργηθούν παμπάλαια συγγράμματα και σημειώσεις...είναι σωστό κι έχεις δίκιο.

αλλά το να καταργήσουμε συνολικά το σημερινό σύστημα (κακό και ελλειπές δεν λέω) με το τίποτα...είναι ακόμα χειρότερο,

κι εξηγούμαι...
στην Αγγλία, όταν δίδασκα, δεν δίδασκα το βιβλίο μου αλλά ...έδεινα reading list για να πάνε οι φοιτητές στη βιβλιοθήκη και εκεί να βρουν ότι χρειάζονται! για να γίνει αυτό ...εδώ, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι μια αξιοπρεπής βιβλιοθήκη. με ποια χρήματα όμως θα γίνει κάτι τέτοιο?

Eva Stamou said...

Γιάννη, συμφωνώ ότι πρέπει να αλλάξουν βασικές υποδομές, ξεκινώντας από τις βιβλιοθήκες. Με την υπάρχουσα εγκύκλιο για τα συγγράμματα όμως δεν υπάρχει καμία άμεση πίεση προς το Υπουργείο να δώσει σοβαρά κονδύλια για την ενημέρωση των φοιτητικών βιβλιοθηκών.

Yannis Zabetakis said...

where is the money to buy books? τόσο απλά...