Tuesday, February 16, 2010

Κριτικές Ματιές

Γράφει η Ναταλία Ιωαννίδου από τη Λευκωσία

Οι «Μεσημβρινές Συνευρέσεις» είναι το πρώτο βιβλίο της Εύας Στάμου που διάβασα. Το βιβλίο είναι μικρό σε μέγεθος, 145 σελίδες, ευκολοδιάβαστο και τολμηρό μαζί. Η Εύα Στάμου τολμά και περιγράφει μέσα από τα οκτώ διηγήματα του βιβλίου τις σεξουαλικές επαφές, τη μοναξιά, την ανάγκη των ανθρώπων να ακουμπήσουν την ελπίδα τους σε κάποιο δικό τους σε μια ιδιαίτερη φάση της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται χωρίς χρώμα και άρωμα … ακόμα και η ερωτική πράξη γίνεται καθαρά από ανάγκη!

Ο τρόπος γραφής της συνδυάζει ρεαλισμό και πρόκληση! Δύσκολος συνδυασμός. Καταπιάνεται με στοιχεία της καθημερινής ζωής και παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης .... θα έλεγε κανείς, πως τον καλεί να απελευθερωθεί από κάτι ... να βιώσει διαφορετικές εμπειρίες ….Φαντάζομαι πως η συγγραφέας ταυτίζει την πένα της με τις εμπειρίες της ως ψυχοθεραπεύτρια. Προσωπικά, νιώθω ότι η ίδια εμπνέει εμπιστοσύνη γιατί αγαπά το αντικείμενό της! Παρατηρεί τους πρωταγωνιστές των ιστοριών της από απόσταση. Είναι μακριά τους για να μπορούν να κινούνται άνετα στο χώρο, αλλά είναι και τόσο κοντά τους μη τύχει και κρυώσουν!

Οι ήρωες των διηγημάτων του βιβλίου κυκλοφορούν σε πολυσύχναστα μέρη και συνεχώς ψάχνουν να βρουν αυτό το κάτι που θα δώσει φως στη μοναξιά και τους φόβους τους, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους μέσα από πράγματα και γεγονότα που ποτέ δεν θα τολμήσουν να διεκδικήσουν.

Οκτώ διαφορετικές ιστορίες που μιλούν για τη σαρκική επαφή, τη μοναξιά, την ανικανότητα των ανθρώπων να εκφραστούν. Οι φόβοι, οι ανησυχίες, τα αισθήματα ενοχής και οργής, τα πάθη των σύγχρονων ανθρώπων γίνονται αναπόσπαστο μέρος του βιβλίου.

7 comments:

Phivos Nicolaides said...

Συγχαρητήρια Εύα και πάντα μπροστά και δημιουργικά στη συγγραφική σου πορεία και γενικά στη ζωή σου!

Eva Stamou said...

@Phivos Nicolaides

Φοίβο, σε ευχαριστώ πολύ. Πάντα υποστηρικτικός και γενναιόδωρος!

Κωνσταντίνος Κόλιος said...

Χμ, αυτή η ανάλυση πολύ μ'άρεσε.
Μου δίνει ένα σαφές στίγμα του πλαισίου που κινήθηκε η συγγραφέας.
Είναι ο ψυχολογικός χώρος της επιβίωσης και κατά τη γνώμη μου η "τυφλή" σεξουαλική προσέγγιση αφορά περισσότερο τα αρσενικά.(ίσως κάνω λάθος).
Επίσης κατά τη γνώμη μου, ο Ρασκόλνικοφ θα μπορούσε να αναπτύξει αυτόν τον τομέα της σεξουαλικής δραστηριότητας κάτω από τις συνθήκες πίεσης που ζούσε. Τότε ίσως απέφευγε το έγκλημα που στην ουσία ήταν μία πράξη απόγνωσης. Γιατί πίστευε πως κατανικώντας το φανταστικό και ψευδές εμπόδιο που του φανέρωνε ο νους του θα έβρισκε την πολυπόθητη λύτρωση. Έτσι σκότωσε πιστεύοντας πως νικούσε και άνοιγε τον δρόμο να περάσει η ψυχή του στην ελευθερία. Αντί αυτού βούτηξε άγρια στην ψυχολογική του πραγματικότητα. Αν έβρισκε σεξουαλική διέξοδο η ενέργεια του ίσως να καταλάγιαζε η ταραγμένη ψυχή του.

Καλό μεσημέρι.

Eva Stamou said...

@Κωνσταντίνος Κόλιος

Καλησπέρα Κωνσταντίνε,

στο βιβλίο μου περιγράφω ηρωίδες και ήρωες που είτε βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής τους ή έχουν να αντιμετωπίσουν μια επώδυνη κατάσταση. Ως εκ τούτου, όπως σωστά εικάζεις αγωνίζονται να ξαναβρούν την χαμένη ισορροπία και να επιβιώσουν ψυχολογικά και φυσικά. Διαφορετικοί από την πλειοψηφία των ανθρώπων - ο καθένας για άλλο λόγο- προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν την πραγματικότητα κι αυτά που τους έτυχαν σύμφωνα με το φύλο, το παρελθόν, την προσωπικότητά, τις περιστάσεις της ζωής τους. Όταν διαβάσεις το βιβλίο θα χαρώ να το κουβεντιάσουμε σε βάθος.

κυκλάμινο 2010 said...

Καλή επιτυχία, Εύα μου στην παρουσίαση του βιβλίου σου!
Είμαι "φορτωμένη" ακόμα απ' τα δικά μου, μα ένα σου λέω, μόνο: Θα το διαβάσω!
Παρ' το και σαν απειλή!
Έχει και τέτοιες η αγάπη!
Εσύ ξέρεις καλύτερα!
Ε, ψυχολόγα μου;

Φιλιά και η σκέψη μου στην πρώτη θέση!

george-zampiakis said...

Δεν το έχω διαβάσει αλλά αν συμπεράνω ότι το γραφει μια λιαν ευπαρουσίαστη ψυχολόγος το σύγγραμα αυτό θα αποτυπώνει την σύγχρονη ρεαλιστικότητα μέσα απο τις φυγούρες των πρωταγωνιστών του και θα αγγίζει τα προσωπικά βιώματα του κάθε αναγνωστη.Καλη σου μερα Ευα απο τα ηλιόλουστα Χανιά.

Eva Stamou said...

Γιώργο, ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια. Αν διαβάσεις το βιβλίο θα χαρώ πολύ να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου. Καλησπέρα κι από μένα στα όμορφα Χανιά- από τα πιο αγαπημένα μου μέρη!