Wednesday, December 23, 2009

Στρέλλα


Μου άρεσε πολύ η Στρέλλα του Πάνου Χ. Κούτρα. Επιτέλους οι τρανσέξουαλς παρουσιάζονται ως είναι, αληθινοί άνθρωποι με τις αρετές και τις αδυναμίες τους, και όχι σαν καρικατούρες. Μια σημαντική δουλειά τόσο για τον κινηματογράφο όσο και τις αντιλήψεις περί σεξουαλικότητας στη χώρα μας.

Η ταινία έχει αρκετά εφυή 'γυρίσματα' που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο ως το τέλος. Το σενάριο αποφεύγει την στερεοτυπική κατάταξη των ηρώων σε 'καλούς' και 'κακούς' και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές.

10 comments:

Γρηγορης Αντωνοπουλος said...

Ω , της συμπτώσεως! Μόλις είδα χθες το βράδυ την ταινία, η οποία μου άρεσε πολύ και όλο επιστρέφει σήμερα στη σκέψη μου.
Η ιστορία με διακριτικότητα στρέφεται στον πυρήνα της αγάπης, πέρα από τρέχουσες ηθικές κρίσεις περί καλού και κακού, ενώ αποφεύγει στερεότυπες αντιλήψεις για τα τρανς άτομα. Οι ερμηνείες ζεστές, η σκηνοθεσία δεμένη, το σενάριο ρεαλιστικό και με ροή φυσική.
Μπράβο στους συντελεστές για μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια! Και μπράβο και σε σένα για το θέμα της ανάρτησης!

Εύχομαι επίσης και καλές γιορτές με ο,τι καλύτερο μπορεί να φέρει ο καινούριος χρόνος!

Κωνσταντίνος Κόλιος said...

Αφού νιώθουμε την ανάγκη να προβάλουμε και να επιβραβεύουμε τα αυτονόητα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ως κοινωνία.

Καλά Χριστούγεννα Εύα και ένα καλύτερο 2010 για όλους εύχομαι.

Eva Stamou said...

@Γρηγόρης Αντωνόπουλος

Καλημέρα Γρηγόρη, συμφωνώ σε όσα γράφεις για την ταινία. Η 'Στρέλλα' καταπιάνεται με θέματα ταμπού με ιδιαίτερη αμεσότητα κι ευαισθησία. Πραγματικά χαίρομαι που η ταινία είναι ελληνική.


Καλές γιορτές!

Mistirios said...

Η πρωταγωνίστρια ως ηθοποιός είναι πραγματική τρανσέξουαλ ή γυναίκα (με την βιολογική έννοια); Ρωτώ απλά επειδή καμιά φορά είναι πιο εύκολο στο επίπεδο ερμηνείας να παίξεις τον εαυτό σου αν αυτό απαιτεί ο ρόλος.
Πιθανώς θα είναι μια ταινία που θα δω μόνος μου (δε νομίζω να βρεθεί κάποιος τολμηρός) γιατί τα στερεότυπα ισχύουν προφανώς και εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας.

Καλές γιορτές να έχουμε!

Phivos Nicolaides said...

Δεν είδα την ταινία, αλλά είναι ευχάριστο το ότι, το περιεχόμενο της παρουσιάζεται με ωραίο τρόπο και όχι του συνηθισμένου τύπου "καλών και κακών"...

Eva Stamou said...

@Κωνσταντίνος Κόλλιος

Καλημέρα Κωνσταντίνε,

έχεις δίκιο αλλά δυστυχώς ζούμε ακόμα σε μια κοινωνία όπου κάποιες φορές χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε τα στοιχειώδη δικαιώματα μας, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας (εννοείται όταν δεν βλάπτει τους άλλους).

Καλά Χριστούγεννα κι ό,τι επιθυμείς για τη νέα χρόνια.

Eva Stamou said...

@Mistirios

Καλημέρα Γιώργο,

από ότι ξέρω η ηθοποιός είναι τρανσέξουαλ. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να ερμηνεύει κανείς καταστάσεις που του είναι οικείες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει μεγαλύτερο θάρρος.

Επειδή είσαι άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και με έντονο κριτικό πνεύμα πιστεύω ότι θα βρεις την ταινία ενδιαφέρουσα, κι ας μην σε ακολουθήσουν οι φίλοι σου.

Καλά Χριστούγεννα!

Eva Stamou said...

@Phivos Nicolaides

Καλημέρα Φοίβο,

η 'Στρέλλα' προσεγγίζει θέματα ταμπού με τρόπο ευαίσθητο και ταυτόχρονα αληθινό αποφεύγοντας την διακωμώδηση ή την δαιμονοποίηση των τρανσέξουαλς.

Να περάσεις υπέροχα τις γιορτές! Εύχομαι ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου για τη νέα χρονιά.

katrine said...

Δεν έχω δει την ταινία. Πολύ σημαντικό που αφιερώνεις αυτή την ανάρτηση. Όχι βόρειοι και νότιοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Σε φιλώ και σου εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα

Eva Stamou said...

@Katrine

Αν και η ταινία τυπικά αφορά μια περιθωριακή ομάδα πιστεύω ότι θα χρησιμεύσει ως έναυσμα για κάθε νοήμονα θεατή να αναλογιστεί τα θέματα των σχέσεων και της σεξουαλικότητας.

Καλή μου Κατερίνα, καλά Χριστούγεννα και κάθε ευτυχία για τη νέα χρονιά!

Πολλά φιλιά