Saturday, May 16, 2009

Νεοκύπριοι Πλουτοκράτες ή Νεόπλουτοι Αρχοντοχωριάτες;


Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο Νεοκύπριοι Πλουτοκράτες ή Νεόπλουτοι Αρχοντοχωριάτες; του γνωστού μπλόγκερ Φοίβου Νικολαΐδη, από τις εκδόσεις Επιφανίου. Ο συγγραφέας ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μια εποχή που οι νεότεροι αγνοούμε, αφού προκειμένου να αναλύσει τα ήθη και τις συνήθειες των σύγχρονών του Νεοκυπρίων ξεκινάει κάνοντας μία αναδρομή στην Κύπρο του 60. Ένα ευφυές εύρημα του Νικολαΐδη είναι ότι χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης την ζωή, τις συνήθεις και την συμπεριφορά της γιαγιάς του Ισμήνης, αντιδιαστέλλοντάς την με τις συνήθειες των συμπατριωτών του σήμερα. Το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ο συγγραφέας συστήνει την σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία με γεμάτο κατανόηση, απροκατάληπτο, αλλά και κριτικό τρόπο. Με μεγάλο όπλο του το χιούμορ, στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της Κυπριακής κοινωνίας, κάνοντας για τους Κύπριους αυτό μόνο ο Ζάχος Χατζηφωτίου κατάφερε να κάνει τόσο εύστοχα για τους Ελλαδίτες.

Ο Φοίβος Νικολαΐδης αναλύοντας, -μέσα από πληθώρα παραδειγμάτων - τον καθοριστικό τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει και διαμορφώσει τα νέα ήθη της Κυπριακής κοινωνίας ο απότομος πλουτισμός, ο υπέρμετρος υλισμός που έχει καλύψει οποιαδήποτε άλλη αξία, κι η συσσώρευση χρήματος που δεν αξιοποιείται δημιουργικά αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόσκαιρη ικανοποίηση, τον ανταγωνισμό και την επίδειξη, παρουσιάζει πολλές και διαφορετικές όψεις της επίδρασης του ευδαιμονισμού στις συνήθειες ενός λαού. Το ενδιαφέρον, η αγάπη και η αγωνία για το μέλλον της Κύπρου και της ελληνικής κουλτούρας γενικότερα, είναι έκδηλη σε κάθε σελίδα του βιβλίου του Νικολαΐδη. Βαθιές αλήθειες εκφράζονται με τρόπο απλό, εύστοχο και κατανοητό σ' ένα απολαυστικό βιβλίο που διαβάζεται με μίαν ανάσα, και θίγει σημαντικά ζητήματα που όλοι αξίζει να αναλογιστούμε και να συζητήσουμε.

10 comments:

Phivos Nicolaides said...

Ευχαριστώ Εύα για τα τόσα καλά σου λόγια για την προσπάθεια μου ανίχνευσης του αμφισβητούμενου στην κυπριακή κοινωνία του σήμερα. Η φιλοξενία του βιβλίου στο ωραίο και πολύ ενδιαφέρο μπλοκ σου με τιμά ιδιαίτερα. Να 'σαι πάντα καλά. Με τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες μου από τη Λευκωσία.

Eva Stamou said...

Αγαπητέ Φοίβο, έκανα μία σύντομη παρουσίαση του βιβλίου σου για να μοιραστώ με τους επισκέπτες του μπλογκ την πολύ θετική εμπειρία της ανάγνωσης του έργου σου. Εύχομαι να δούμε καινούργιο βιβλίο σου στο άμεσο μέλλον.

politispittas said...

Οι Κύπριοι, έχουν αναπτύξει ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό, που δυστυχώς η σοβαροφάνεια των πολλών στην μητρόπολη έχει κυριολεκτικά "σκοτώσει". Τον αυτοσαρκασμό. Στοιχείο εξαιρετικά υγιές που το συναντά κανείς στην αποθέωσή του στη Βρετανική λαϊκή κουλτούρα. Από τους Monty Pythons μέχρι το εκπληκτικό Yes Prime Minister ή το Not the 9 o clock News.

Ο Φοίβος Νικολαϊδης , άνθρωπος με βαθιά παιδεία και αιχμηρό χιούμορ πράγματι σε αυτό το βιβλίο του (και όχι μόνο) χτυπά κέντρο στις νεόπλουτες παθογένειες της νεοκυπριακής κοινωνίας και αυτό-σαρκάζει το περιβάλλον στο οποίο τυπικά ανήκει αν και κυρίως το παρατηρεί. Η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου του, δίνει ένα αρκετά δραματικό υπόβαθρο στις μάλλον δυσοίωνες προοπτικές του τόπου από τις οποίες μόνο με ένα γερό αφυπνιστικό ταρακούνημα μπορεί να ξεφύγει.

Mediterranean kiwi said...

congratulations on showcasing a good writer, fivos is always interesting to read

Νικη Ιωαννιδου said...

Διαβασα και εγω το βιβλιο του Φοιβου,και πραγματικα το απολαυσα,διεκρινα πολλες αληθειες σχετικα με την κοινωνια μας.Διαβαζοντας το,βλεπουμε απο καποια αποσταση καποια πραγματα που ισως και μεις κανουμε, και μας βοηθα να προβληματιστουμε.
Χαιρετισμους απο την ωραια Λευκωσια.

Eva Stamou said...

@politispittas

Θέσατε πολύ εύστοχα το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το έργο του Φοίβου. Πραγματικά ο αυτοσαρκασμός είναι ένα μεγάλο προσόν όχι μόνο για ένα άνθρωπο αλλά και για ένα λαό, όταν συνεισφέρει στον αναστοχασμό για τη βελτίωση του κοινού βίου, όπως γίνεται μέσα από το βιβλίο του Φοίβου Νικολαίδη.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Eva Stamou said...

Νικη Ιωαννιδου

Συμφωνώ μαζί σας. Είχα κι εγώ αντίστοιχη εμπειρία διαβάζοντας κάποιες ενότητες του βιβλίου που με έκαναν να στοχαστώ για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουλτούρας και της ελληνικής ταυτότητας.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Eva Stamou said...

@Mediterranean kiwi

Thank you for your kind comment. I am in full agreement regarding Phivos' virtues as an original writer.

Anonymous said...

Εγώ πέραν των άλλων, να ευχαριστώ το Φοίβο που με έφερε ως εδώ, αλλά κι εσένα γιατί χρειάζεται να πρυτανεύει η αλήθεια μας με λόγια πολύτιμες φλέβες παιδείας.

Καλησπέρα γνωριμίας

Eva Stamou said...

@Freedula

Καλώς ήρθες στο ιστολόγιό μου. Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια κι εύχομαι να βρεις κι άλλα κείμενα ενδιαφέροντα. Θα περιηγηθώ κι εγώ στα ιστολόγιά σου.