Wednesday, February 18, 2009

Θεατρικές τάσεις και προτάσεις

Τα μονόπρακτα 'Φθόνος Μότσαρτ και Σαλιέρι' του Αλεξάντρ Πούσκιν (μετάφραση Πέλου Κατσέλη) και 'Η πιο δυνατή' του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (διασκευή-ανάπλαση Δημήτρης Νταβέας) σε σκηνοθεσία Βαλεντίνης Λουρμπά ανέβηκαν χθες στο Θέατρο Εκάτη (Υακίνθου και Εκάτης 11, Κυψέλη). Ο συνδυασμός των μονόπρακτων ήταν επιτυχημένος γιατί παρά τη φαινομενικά διαφορετική θεματολογία τους αφορούν και τα δύο τον ανταγωνισμό, το φθόνο και τα παιχνίδια δύναμης ανθρώπων που διεκδικούν το ίδιο 'τρόπαιο'. Η σκηνοθετική προσέγγιση ανέδειξε τις εσωτερικές εντάσεις των ηρώων στρέφοντας την προσοχή του θεατή στο κείμενο και τις πολλαπλές συνδηλώσεις της καθημερινής συνομιλίας. Ενδιαφέρουσα ανατροπή ότι και τα δύο μονόπρακτα παίζονται από γυναίκες ηθοποιούς (Αλίσια Φωτιάδου, Καλλίστη Αγγελάκη) δεδομένου ότι ο Μότσαρτ κι ο Σαλιέρι λειτουργούν πλέον όχι ως απλές ιστορικές οντότητες, αλλά ως σύμβολα.

Το Θέατρο Εκάτη είναι ένας χώρος ιδιαίτερα θερμός και 'ατμοσφαιρικός', διακοσμημένος με εξαιρετικό γούστο από την Βαλεντίνη που προσφέρεται για χαλαρή συζήτηση μεταξύ των θεατών συνοδεία ποτού (υπάρχει και καπνιστήριο) πριν την παράσταση. Στη χθεσινή πρεμιέρα είχα τη χαρά να απολαύσω τον καφέ μου συζητώντας με τον ποιητή Τάσο Γαλάτη, τον κριτικό θεάτρου Νεκτάριο Κωνσταντινίδη, τον καθηγητή φιλοσοφίας Αντώνη Χατζημωυσή και τη Γιούλα μία νεαρή κοπέλα από την Εσθονία που σπουδάζει θεατρολογία στη χώρα μας.


Πολύ όμορφος είναι και ο χώρος που φιλοξενεί το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε η Στέβη Μπουζιάνη, γνωστή στη μπλογκόσφαιρα ως surrealist. Στο χώρο του μπαρ στο Νεοκλασικό της Λασκαράτου 15 στα Πατήσια, παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη η μαύρη κωμωδία Slip and Tanga. Το προκλητικό και ανατρεπτικό κείμενο πραγματεύεται ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας, 'παίζει' με τα στερεότυπα και τελικά υπονομεύει παγιωμένες ισορροπίες της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Το ιδιότυπο χιούμορ αποφορτίζει επιτυχημένα τη βιαιότητα των όσων εκτυλλίσσονται και ο παράλληλος σχολιασμός που προσφέρει ο χαρακτήρας του ψυχιάτρου είναι ένα έξυπνο εύρημα καθώς φωτίζει την πλοκή από διαφορετική οπτική γωνία. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σκηνή και όλα επιτελούνται δίπλα στους θεατές δημιουργεί μια ευχάριστη κι ανατριχιαστική αμεσότητα. Οι ερμηνείες είναι πολύ δυνατές. Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Δαλέζιος, Εύα Δήμου, Θεοδόσης Κώνστας, Μίρνα Μηλιώνη, Νίκος Αποστολίδης.


4 comments:

venceremos said...

Kaλησπέρα Ευα,
πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις..
φιλιά καρυστινά

Surrealist said...

Εύα καλησπέρα απάντησα και δίπλα, αλλά φυσικά θα απαντούσα και εδώ

με χαρά διάβασα όσα αναφέρεις για την παράσταση και ειλικρινά δεν έχω να συμπληρώσω τα έχεις τοποθετήσει και αναλύσει καλύτερα και από την συγγραφέα :}

ευχαριστώ που ήρθες
που επικοινωνήσαμε
και χαίρομαι που πέρασες καλά

να ευχηθώ επίσης σε ότι κάνεις κάθε επιτυχία

καθώς και σε επίσης άλλους φίλους σου που φιλοξενείς στην ανάρτηση κάθε επιτυχία

και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!!

Eva Stamou said...

@venceremos

Καλημέρα. Θ' ακολουθήσουν κι άλλες θεατρικές προτάσεις τις επόμενες μέρες.

Φιλιά.

Eva Stamou said...

@Surrealist

Η χαρά είναι δική μου. Πέρασα πολύ καλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης και κατά τη διάρκεια της τόσο ενδιαφέρουσας συζήτησής μας. Καλή επιτυχία στα σχέδιά σου και να με κρατάς ενήμερη για την πορεία του έργου.

Φιλάκια.