Friday, January 23, 2009

Ένα ξερό κίτρινο χρώμα


Να ξέρεις ότι το τσιγάρο που καπνίζεις
με τον καιρό
θ' αφήσει στο δεξί σου χέρι ανάμεσα
στα δάχτυλα
ένα ξερό κίτρινο χρώμα που την ώρα
του φαγητού, την ώρα που βγάζεις
το εισιτήριο στο λεωφορείο, την ώρα που
χτενίζεις τα μαλλιά σου στον
καθρέφτη θα σου δείχνει τις ώρες που φύγαν
χωρίς ποτέ να μπορέσεις
να τις κρατήσεις
Και συ όλο να καπνίζεις
Όλο να καπνίζεις
Να καπνίζεις.Γιώργος Χρονάς, Τα ποιήματα: 1973-2008, Εκδόσεις Οδός Πανός

41 comments:

Ιουστίνη Φραγκούλη said...

Πόσο δίκιο και πόσο άδικο ταυτόχρονα. Γιατί τα κιτρινισμένα δάχτυλα θα φέρνουν αναμνήσεις, γλυκές και πικρές. Αξίζει το απομεινάρι του κίτρινου για ένα πάθος!

koptoraptou said...

Αμ, κάνω άλλη δουλειά νομίζεις;
Καλησπέρες!

Yannis Zabetakis said...

όλο να καπνίζω...
ναι!
προτιμώ να καπνίζω παρά να μπαίνω σε ψευτοδιλήμματα "την κική ή την κοκό..."


εδώ και 14 χρόνια καπνίζω μόνο πίπα...
δηλ. μόνο καπνό!
και θα μπορούσα να σου γράψω ένα δοκίμιο για τις θεραπευτικές ιδιότητες της νικοτίνης - ένα αλκαλοειδές όπως η καφεϊνη και η μορφίνη!
από την άλλη, δεν είναι ο καπνός που σκοτώνει αλλά όλα τα άλλα χημικά [υποξείδιο του αζώτου and other ....nasty things!] που οι καπνοβιομηχανίες βάζουν ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ τους στα τσιγάρα ώστε να καίγονται γρήγορα...και έτσι να προκαλούν εθισμό...
η καύτρα ενός τσιγάρου τη στιγμή της εισπνοής έχει θερμοκρασία 600 C!
ξέρεις πόσες καρκινογόνες ενώσεις παράγονται σε μία τόσο ψηλή θερμοκρασία?
άπειρες!

από την άλλη, γιατί να μην μπορώ να πάω με το τσιμπουκάκι μου και το μπλοκάκι των σκέψεών μου για ένα καφέ...να κοιτάξω μέσα μου πίνοντας νικοτίνη και καφεϊνη...??

έλεος με αυτό τον ρατσισμό κατά των καπνιστών!

Υ.Γ. έθιξα πολλά θέματα αλλά ας μείνει τούτο

Ζήτω το δικαίωμά μας στο ...κάπνισμα!

Κάλλιο τσιγάρο και ηρεμία ...παρά άγχος και καρκίνος από στρες...

venceremos said...

ax το ξερω....να παρει...το ξερω...
δεν μπορω να το διαχειριστω..
λεω στον εαυτό μου, οτι δεν θέλω ουσιαστικα να το κόψω..
ψέμματα του λέω?
υπάρχει και το δεν μπορω?
ελα που πρεπει,γιατι αμα δεν το κόψω, θα με κόψει εκεινο...
καλο σ.κ.
φιλια καρυστινά

Eva Stamou said...

Καλημέρα Ιουστίνη.

Το εξέφρασες υπέροχα. 'Ολα τα πάθη έχουν το τίμημά τους κι αφήνουν τα ίχνη τους.

Eva Stamou said...

@koptoraptou

Κι εγώ που νόμιζα ότι όλη την ημέρα κόβεις και ράβεις...

Eva Stamou said...

@Yannis Zabetakis

Στην εποχή μας υπάρχει πρόσβαση στην πληροφόρηση για τις κακές συνέπειες του καπνίσματος κι έτσι ο καθένας μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και τα ρίσκα του. Σίγουρα ο εθισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση και μερικές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει μια κατάλληλη στιγμή για να απαλλαγούμε από μια βλαβερή συνήθεια που δεν είναι όμως ίδια για όλους. Είναι θλιβερό που από τη μία μέρα στην άλλη οι καπνιστές μετατράπηκαν σε πολίτες Β κατηγορίας από το κράτος (κάτι ιδιαίτερα έντονο στη Βρετανία) που τους αντιμετωπίζει σαν κακομαθημένα παιδιά.

Καλό είναι οι επιλογές μας να μην χαρακτηρίζονται από φόβο κι ενοχές γιατί θα συμφωνήσω ότι τίποτα δεν σε σκοτώνει πιο γρήγορα από την καταπίεση και το άγχος.

Eva Stamou said...

@venceremos

Σου εύχομαι να απαλλαγείς από το κάπνισμα αν το θέλεις, αλλά όσο καπνίζεις προσπάθησε να μη νιώθεις ενοχές και άγχος. Όπως γράφω και στο προηγούμενο σχόλιό μου, υπάρχει μια σωστή στιγμή για τέτοιες αποφάσεις που καθορίζεται από πολλούς παράγοντες κι όχι μόνο από τις κοινωνικές επιταγές.

Καλημερούδια!

Yannis Zabetakis said...

Εύα

η ανάρτησή σου πάντως είναι παραπλανητική! σκοπίμως?

διότι παραπέμπει μόνο στα ...αρνητικά του καπνίσματος!

το άλλο "παράδοξο" όμως είναι τούτο: έχεις δει τα ποσοστά καρκίνου στην Κούβα που καπνίζουν πούρα?
μηδενικά?

μήπως?

και κάτι ακόμα για τα πούρα...

δεν είναι πιο αισθησιακό να καπνίζεις κάτι που έχει τριφτεί [για να φτιαχτεί!] στους... μηρούς μιας όμορφης γυναίκας? ;)

Κωνσταντινος said...

Είχα ένα παππού,πολύ καλός παππούς.
Τον φώναζαν Βενιζέλο,φιλοσοφούσε, έπαιζε μαντολίνο και κάπνιζε καπνό που έσπερνε ο ίδιος και τον έκοβε με το σουγιά στα παλιά ξύλινα σκαλοπάτια του σπιτιού που ήταν γεμάτα χαρακιές.
Όταν έσφιγγαν τα πράγματα του έλεγα :Τι κάνουμε τώρα παππού ?Τότε μου απαντούσε :Δε βαριέσαι!
Είχε τη στάση ζωής του δε βαριέσαι ,δεν ήταν και ο ποιο υπεύθυνος άνθρωπος του κόσμου αλλά πέθανε σε ηλικία 90 ετών και όλο γελούσε.
Έγραφε και τραγούδια,ένα θυμάμαι ήταν κάπως έτσι :Το τσαπί και το δικέλλι η καρδιά μου δε τα θέλει,μα αν ακούσει για τραπέζι η καρδιά μου παραπαίζει:)
Μ' ακούς παππού ! Για σένα λέω ...
αλλά κι αν δε μ' ακούς ...: Δε βαριέσαι ! :)

Καλό απόγευμα με πολλά χαμόγελα :)

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ said...

η αλήθεια είναι πως όλο καπνίζω και καπνίζω . Ακόμη δεν μου έχει αφήσει το χρώμα στα δάκτυλα κι εύχομαι πριν συμβεί αυτό να το κόψω.
υγ: θα ήθελα αν κάποια στιγμή να αναφερθείς στην κατάθλιψη και τις έμμονες ιδέες, Πάσχω απο αυτά και ακολουθώ φαρμακευτική αγώγή και θα ήθελα να διαβάσω κάποια πράγματα. Μπορείς βέβαια να μου γράψεις και στο e-mail μου. Και κάτι που με βασανίζει ακόμη. Μπορεί να γίνω σχιζοφρενής;

Mike said...

Καλησπέρα. θλίβομαι όταν διαβάζω διάφορα "επιχειρήματα" για να δικαιολογήσουν το πάθος (ή "παθος") τους οι καπνιστές. Προτιμώ να ακούω ένα καπνιστή να λέει :"Γνωρίζω όλα τα κακά που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα, αλλά μου αρέσει και δεν με νοιάζει". Αλλά με πειράζει πολύ περισσότερο το να μή σέβονται τους μή καπνιστές... Είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν το καπνό μαζί και με όλα όσα εκπνέουν οι καπνιστές? και οι περισσότεροι καπνιστές δεν σέβονται ακόμη και άτομα που πάσχουν π.χ.από άσθμα και τους υποχρεώνουν είτε να υποφέρουν είτε να φεύγουν! και για αποφυγή κάθε παρεξήγησης ο υποφαινόμενος καπνίζει κάπου κάπου από κανένα τσιγάρο ή πουράκι, αλλά ποτέ σε κλειστό χώρο και ποτέ όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν το ανέχονται.

ritsmas said...

Αχ αυτή η νικοτίνη κι αυτή η κιτρινιλα στα δάκτυλα. Δεν καπνίζω, αλλά καπνίζουν τόσοι γύρω μου και τσακωνόμαστε τόσο πολύ. Από την αλλη θεωρω εντελώς φασιστική την πλήρη απαγόρευση του τσιγάρου που έρχεται. Κι αυτό γιατί ειναι τόσα πολλά αυτά που μας σκοτώνουν και εδω λειτουργεί περισσότερο η τυχαιότητα
θα τα πούμε στο Αλεφ το Σαββατο, 31

Χρήστος Αθανασιάδης said...

Καλημέρα Εύα,

Υπέροχοι στίχοι κι αν και στόχος του ποιητή δεν φαίνεται να είναι η αντικαπνιστική φρενίτιδα της εποχής μας δεν μπορούμε παρά να το συζητάμαι κι αυτό. Σίγουρα, ο καπνός μπορεί να ενοχλεί, ειδικά σε κλειστούς χώρους, αλλά μήπως δεν ενοχλεί και η άπλυτη μασχάλη; Μήπως δεν ενοχλούν τα ατίθασα παιδιά των δίπλα που χαλούν την ησυχία μας και τον ύπνο μας; Μαθαίνω πως κάποιοι ενοχλούνται κι απ' την επαρχιακή αξάν. Να την κόψουμε κι αυτήν; Βέβαια, το ακλόνητο επιχείρημα για το κάπνισμα είναι πως ο καπνός βλάπτει την υγεία των καπνιστών αλλά και των γύρω τους. Αυτό το ενδιαφέρον για την υγεία των πολιτών συγκινεί. Ποιός δεν θέλει υγιείς πολίτες, ειδικά όταν το εθνικό σύστημα υγείας χρεωκοπεί; Δεν ξέρω τι λένε άλλοι, αλλά ίσως είναι καιρός να κάνουμε λίστα με οτι άλλο μας ενοχλεί για να 'χουμε να γεμίζουμε τον πολίτιμο μικροαστικό μας χρόνο και να ξεχνάμε τα δημόσια σκάνδαλα. Αν πείσουμε και το κράτος να κατασκευάσει τοίχη για να μας προστατεύσει από οτι και όποιους μας ενοχλούν ίσως τότε δούμε περισσότερα τούβλα και λιγότερες μαύρες τρύπες.

Μπαρουτοκαπνισμένα,

Χρήστος

Eva Stamou said...

@Yannis Zabetakis

Καλημέρα Γιάννη.

'Οτι το κάπνισμα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας είναι γεγονός, κυρίως για τους λόγους που αναφέρεις στο πρώτο σου σχόλιο. Δεν υπάρχει Ευρωπαίος σήμερα που να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει άγνοια των συνεπειών αυτών και επομένως ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις και τα ρίσκα του και κάνει τις επιλογές του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι καπνιστές να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες Β κατηγορίας ή να πιέζονται από τον να κόψουν το κάπνισμα εδώ και τώρα. Ο οποιοσδήποτε εθισμός κόβεται αποτελεσματικά μόνο αν πραγματικά το θελήσει κάποιος κι όχι επειδή του το επιβάλλουν. Το κάπνισμα κάνει κακό αλλά ο σεβασμός της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου (ακόμα και να βλάψει τον εαυτό του) είναι από τα σημαντικότερα αγαθά της δημοκρατίας.

Eva Stamou said...

@κωνσταντίνος

Ωραίος ο παππούς σου Κωνσταντίνε! Σίγουρα η υγεία κι η μακροζωία είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας είχαν την τύχη να αναπνέουν καθαρό αέρα, να καταναλώνουν φαγητό και νερό που δεν ήταν δηλητηριασμένα από τα φυτοφάρμακα και τα βιομηχανικά απόβλητα.

Καλό απόγευμα!

Eva Stamou said...

@ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

Δεν σκοπεύω να κάνω στο άμεσο μέλλον ανάρτηση για την κατάθλιψη, παρόλο που είναι ένα θέμα που φαντάζομαι ότι θα ενδιαφέρει πολλούς. Ίσως αργότερα, όταν θα έχω περισσότερο χρόνο. Μπορείς ωστόσο να μου στείλεις στο e-mail συγκεκριμένες ερωτήσεις και θα χαρώ να απαντήσω.

Σου εύχομαι όμορφο απόγευμα!

Eva Stamou said...

@Mike

Η έλλειψη σεβασμού προς τους μη-καπνιστές είναι ένα θέμα πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι νομίζουμε. Οι καπνιστές έχουν την υποχρέωση να μην επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των υπολοίπων.

Το γεγονός, βέβαια, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόνοια για την διαρρύθμιση των δημόσιων χώρων, ώστε όποιος δεν καπνίζει να μην δέχεται τις αρνητικές συνέπειες του καπνού, δημιουργεί δύο ομάδες ανθρώπων που αντιπαθούν η μία την άλλη.

Καλό απόγευμα.

Eva Stamou said...

@ritsmas,

Καλησπέρα Ρίτσα. Με βρίσκεις σύμφωνη ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί, έστω και έμμεσα, στους καπνιστές η απαγόρευση του... εθισμού τους. Πριν από αρκετά χρόνια κάπνιζα, κι έτσι έχω αίσθηση του πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι και να σε πιέζουν να 'κόψεις' μια πηγή ευχαρίστησης, αλλά και πόσο ενοχλητικό και άδικο είναι για τους μη καπνιστές να εισπνέουν τον καπνό των άλλων.

Ναι, θα τα πούμε το Σάββατο στον πολυχώρο της Άγκυρας.

Πολλά φιλιά

Eva Stamou said...

@Χρήστος Αθανασιάδης,

Γεια σου Χρήστο,

Έχοντας ζήσει, όπως κι εσύ, για πολλά χρόνια στην Βρετανία, κατανοώ την οπτική σου. Το τελευταίο διάστημα οι καπνιστές έχουν μετατραπεί εκεί σε 'απόβλητους' της κοινωνίας, κι ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο και στη χώρα μας. Είχα σε παλαιότερη ανάρτηση αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα, με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στο Μάντσεστερ.

Στην Ελλάδα, βέβαια, τα πράγματα είναι πιο χαλαρά κι έχουμε και το προνόμιο του καλού καιρού που θα επιτρέπει στους καπνιστές να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους σε καφέ και μπαρς το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Αφού το άντεξαν οι Ιρλανδοί, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε κι εμείς!

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα.

Eva Stamou said...

Η παλαιότερη ανάρτηση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στην Βρετανία.

http://evastamou.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

Yannis Zabetakis said...

@κωνσταντίνος

ο παπούς σου είναι Ωραίος!

@Έυα

γράφεις ότι το κάπνισμα κάνει κακό ...
λάθος!
το κάπνισμα τσιγάρων κάνει κακό!

το κάπνισμα ...καπνού δεν κάνει κακό!
καλό κάνει αλλά είναι τέτοια τα συμφέροντα των corporations που ΔΕΝ αφήνουν να γίνει μια σοβαρή έρευνα σε αυτό το θέμα...

και μια ...ερώτηση προς ...θηλυκές αναγνώστριες...
δεν αυξάνει λίγο και την λίμπιντό σας...η νικοτίνη?

Χ. Αθανασιάδης said...

Καλημέρα Εύα,

Αν ισχύει το "του Έλληνα ο τράχυλος ζυγό δεν υπομένει" θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα εφαρμοστεί η φουμοαπαγόρευση στην Ελλάδα. Πάντως σίγουρα καλό θα κάνει σε όλους μας να περιορίσουμε ή να κόψουμε εντελώς μια συνήθεια που μας κάνει κακό. Όπως κι εσύ έτσι κι εγώ είμαι υπέρ της απεξάρτησης και της ενθάρρυνσης προς αυτή την κατεύθυνση αλλά κατά του καταναγκαστικού τρόπου με τον οποίο προωθείται η αποχή από το κάπνισμα.

Καλή εβδομάδα,
Χρήστος

Surrealist said...

Εύα, έχουμε καιρό να μιλήσουμε, δεν έχω περάσει από το μπλοκ επίσης καιρό, την καλησπέρα μου και τη φιλία μου, όλα καλά!

Το ποίημα που διάλεξες επίσης πολύ καλό

Thanks a lot!

Eva Stamou said...

@Surrrealist

Στέβη, πολύ χάρηκα που πέρασες! Κι εγώ έχω καιρό να επισκεφθώ το μπλογκ σου. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.

Νομίζω ότι με το avatar σου παίρνεις αυτόματα θέση στο debate μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.

Anonymous said...

Για έναν καπνιστή η απόσταση μετριέται με τσιγάρα και για έναν μη καπνιστή τα λεπτά ζωής που κάηκαν με αποτσίγαρα. Ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά. Οι συνέπειες όμως αυτής της συνήθειας συχνά είναι κοινές.
Καλό απόγευμα.

Κ.Υ.Π WALKING said...

Παρακολουθήσεις χωρίς τσιγάρο, μισή χαρά χαμένη.

Eva Stamou said...

@sterianizali

Ο χρόνος περνάει για όλους μας κι ας είναι το μέτρο κίνησής του διαφορετικό για τον καθένα.

Καλό βράδυ.

Eva Stamou said...

@Κ.Υ.Π WALKING

Για να το λες, κάτι θα ξέρεις...

Καιρό έχεις να κάνεις ανάρτηση, ελπίζω να είσαι καλά.

Heliotypon said...

Τα κιτρινισμένα δάχτυλα είναι το ελάχιστο. 'Ενα σημειολογικό κατάλοιπο. Η άλλη φθορά, η πιο σημαντική δεν είναι ορατή. Δεν είναι ορατή η προοδευτική υπονόμευση της ζωής, που τόσο άσκεφτα ο καπνιστής πετάει, κομμάτι-κομμάτι, στα σκουπίδια, Θα μου πεις "δικαίωμά του". 'Ισως, αλλά πόσο δικαίωμα έχεις να μαχαιρώνεις τις καρδιές των αγαπημένων; Και δεν αναλύω τη ενόχληση και τη ζημιά στους "συγκαπνιστές" που άθελα αναπνέουν τον καπνό του! Και δεν είναι ρατσισμός να μην θέλεις να καπνίζεις. Μήπως, όμως, είναι δικτατορικό να σου το επιβάλλουν;

Eva Stamou said...

@Heliotypon

Συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται κανείς να καπνίζει παθητικά τον καπνό των άλλων, αφού είναι μία συνήθεια που δεν επέλεξε και που πιθανότατα απεχθάνεται. Είναι επίσης άσχημο που σε πολλά κεντρικά και ακριβά cafes της Αθήνας οι καλύτερες θέσεις φυλάσσονται για τους καπνιστές (που είναι συνήθως περισσότεροι) και οι μη καπνιστές αναγκάζονται να στριμώχνονται δίπλα στην...τουαλέτα. Η τυπική απάντηση σε παράπονο μη καπνιστή που βάλλεται από τον καπνό των γύρω του είναι: μα βρισκόμαστε σε μπαρ ή σε καφετέρια, τι να σας κάνω;

Από την άλλη πόσο ρεαλιστικό είναι να απαγορεύεις σε μία μεγάλη μερίδα των πολιτών να εξασκεί τον εθισμό της, την στιγμή που δεν προσφέρεις ουσιαστική συμπαράσταση, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν ειδικά κέντρα απεξάρτησης για καπνιστές;

Babis Dermitzakis said...

Γεια σου Εύα, τι έγινε, συμμετέχεις σε αντικαπνιστική εκστρατεία;
Έχεις πολλά χαιρετίσματα από την Στέβη, σου τα στέλνει μέσα από το blog μου.

Eva Stamou said...

@Babis Dermitzakis

Είπα να βάλω ένα ποίημα του Χρονά που μου αρέσει πολύ, αλλά η συζήτηση ξεστράτισε σε ένα φλέγον ζήτημα των ημερών μας. Σκοπός μου ήταν να μιλήσω για τον χρόνο όχι για το κάπνισμα.

Ευχαριστώ για τα χαιρετίσματα -το διάβασα το σχόλιο της Στέβης.

Πολλά φιλιά.

Κωνσταντινος said...

Πρόσκληση παραλαβής βραβείου.
Παρακαλείστε όπως προσέλθετε
Να παραλάβετε το βραβείο σας.

Με τιμή

Eva Stamou said...

@κωνσταντινος

Τρέχω να φορέσω ένα επίσημο ένδυμα (είναι εντάξει η μαύρη τουαλέτα με τις παγιέτες;) και θα περάσω για την παραλαβή του βραβείου!

Dynx said...

Πάντα θέλουμε μάταια να σημαδεύουμε τον χρόνο και, δυστυχώς, επιλέγουμε συνήθως να το κάνουμε με τον πιο βλαβερό τρόπο, σαν ένα είδος αυτοκαταστροφικής απόλαυσης.

Στιγματίζουμε με τον πόνο γιατί αυτός μας βρίσκεται πιο πρόχειρος (και άφθονος).

ΥΓ. Θεωρητικά αντικαπνιστής, στην πράξη καπνιστής, περιμένω τον Ιούλιο αυτού του χρόνο για να το κόψω!

Anonymous said...

μεσα στους καπνιστες δε περιμενατετοιο ποιημα...
χαρηκα
ειναι καπως σωστο...
και καπως λαθος...

Mistirios said...

Καλημέρα!

Έχετε και από μένα μία πάσα!

Eva Stamou said...

@Dynx

Ναι, θέλουμε να σημαδεύουμε (ή να σηματοδοτούμε το πέρασμά του) τον χρόνο, έστω και με τα ίχνη που αφήνει στα χέρια μας το τσιγάρο. Τον σημαδεύουμε εμείς, μας σημαδεύει κι αυτός...

Eva Stamou said...

@fei

Ακόμα κι αν αντιπαθεί κάποιος το κάπνισμα, μπορεί να συμπαθεί τους καπνιστές.

Καλώς ήρθες στο μπλογκ μου.

Eva Stamou said...

@Mistirios

Μυστήριε φίλε μου, σε ευχαριστώ!