Saturday, June 2, 2007

Ακαδημαϊκή Ερευνα



Η επιστημονική μου εργασία στην ψυχολογία ξεκίνησε με την μελέτη των διατροφικών συνηθειών και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους γυναίκες που ζουν στην Βρετανία. Η έρευνά μου βασίστηκε στην λεπτομερή ανάλυση εις βάθος συνεντεύξεων που πήρα από γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικές και ηλιακές ομάδες. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε την σχέση αντιστοιχίας ανάμεσα στην θετική εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους και την αντίληψη ότι δείχνουν νεότερες από την βιολογική τους ηλικία, και το αντίστροφο.

Η διδακτορική μου έρευνα εστιάζεται στο πως διαμορφώνεται η προσωπική γυναικεία ταυτότητα και στο πως ορίζονται τα όχι και τόσο ευδιάκριτα στάδια που χαρακτηρίζουν την διαμόρφωση και την πορεία του εαυτού μες το χρόνο: είναι ο εαυτός μια αναλλοίωτη οντότητα, ή μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με τις εμπειρίες, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον κοινωνικό και πολιτισμικό περίγυρο;

Ο κύριος στόχος της επιστημονικής εργασίας μου είναι η διερεύνηση της γυνακείας συμπεριφοράς απέναντι στη γήρανση, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεθόδους και τις δραστηριότητες που υιοθετούν οι γυναίκες προκειμένου να καθυστερήσουν ή να κρύψουν τα σημάδια της γήρανσης. Εξετάζω πως γυναίκες από την ηλικία των 35 ως την ηλικία των 55 ετών που ζουν στη Βρετανία βιώνουν την διαδικασία της γήρανσης, και πως η γυναικεία ταυτότητα αλλάζει κατα την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Αν και έχουν γραφτεί πολλά για την προσωπικότητα και τον εαυτό κατά τα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης και κατά την μεγάλη ηλικία, δεν έχει δοθεί αρμόζουσα έμφαση στην εξέλιξη του εαυτού κατά την διάρκεια της μέσης ηιλικίας. Η έρευνά μου αποσκοπεί στο να φέρει στο προσκήνιο την μέση ηλικία και τις εμπειρίες των μεσήλικων γυναικών.

Η προκατάληψη έναντι των γυναικών σε σχέση με την ηλικία παρουσιάζεται με πολλούς διαφορετιούς τρόπους, όπως στο ανδροκεντρικό λεξιλόγιο που χρησιιμοποιούμε, στις εικαστικές και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις γυναικών, στις κοινωνικές διακρίσεις και στις θεσμικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την υπόθεση του 'διπλού κανόνα ηλικίωσης' (double standard of ageing), δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να μεγαλώνουν με τον τρόπο που μεγαλώνουν οι άνδρες, αλλά περιθωροποιούνται και αγνοούνται, όχι μόνο από την κουλτούρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά κι από τους κοινωνικούς επιστήμονες και τους γεροντολόγους. Επομένως, είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε τις τρέχουσες αντιλήψεις έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι μεσήλικες γυναίκες θα αποκτήσουν εντονότερη κοινωνική παρουσία.


Ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια (επιλογή)

22 Iουλίου 2008, Prato, Firenze, Italy, Social Sciences Conference.

15 Ιουνίου 2008, Antalya, Turkey,
Exploring Cultural Perspectives.

18 Ιουλίου 2006, Ρόδος, The International Conference on Interdisciplinary Social Sciences.

27 Σεπτεμβρίου 2006, St Gallen, Ελβετία, World Demographic Association.

20 Οκτωβρίου 2006, Galway, Ιρλανδία, Values and Norms in Ageing.

10 Ιουλίου 2007, Γρανάδα, Ανδαλουσία, The International Conference on Interdisciplinary Social Sciences.


2 comments:

Γραφεας Πεζικου said...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ..ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΛΕΜΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ..ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΡΑΨΕΙ ΝΑ ΤΗ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ...

Eva Stamou said...

Αγαπητέ Χριστόδουλε, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Ευχές για όμορφες γιορτές σε όλη την οικογένεια!